Brottmålskurs 3 – med inriktning på grova brott 2025 Meriterande kurs som visas i uppdragslista för domstolsförordnande

Kursperiod: 14 mar - 25 maj

Datum Tid Utb.timmar Plats
14 - 16 mar 10:00 - 13:00 18 Clarion Hotel Malmö Live, Malmö Till anmälan
23 - 25 maj 10:00 - 13:00 18 Hotell At Six Till anmälan

Kursbeskrivning

Advokatakademiens nya Brottmålskurs 3 är meriterande för offentliga försvararuppdrag i mål med brottslighet som har ett straffminimum på fyra års fängelse eller mer, enligt nya kvalifikationskrav beslutade av Advokatsamfundets styrelse den 13 juni 2024. Genomförd kurs kommer att visas vid sökning i uppdragslistor för domstolsförordnanden på Advokatsamfundets hemsida.

Riskerar din klient ett längre fängelsestraff? Undrar du vilka råd du ska ge när klienten frågar vad polisen kan sitta på för information? Vilka tvångsmedel kan han underkastas vid förhöret? Kan åklagaren besluta att klienten ska lägga sin tumme på telefonen för att öppna den? Vet du hur länge din klient kan räkna med att sitta häktad om han är misstänkt för ett mordförsök eller grovt narkotikabrott? Ska din klient delta i förhör eller utnyttja sin rätt att inte medverka alls? Vad kan du ge för prognos om fängelsestraffets längd vid en fällande dom?

Dessa och många fler frågor kan du få svaren på om du anmäler dig till Advokatakademiens nya Brottmålskurs 3, med de erfarna advokaterna Johan Eriksson och Lars Kruse samt hovrättsrådet Therese Linderoth. Kursen vänder sig i första hand till advokater som har arbetat några år och har erfarenhet av försvararuppdrag. I kursen ingår fortlöpande praktiska övningar i grupp för att testa och utveckla deltagarnas kunskaper.


PRELIMINÄRT KURSPROGRAM

Dag 1

10.00 Presentation av kursen och kursdeltagarna. Vad vill du ha ut av kursen?

11.30 Mottagande av uppdraget. RB 24:9a samt omedelbar kontakt med klienten.

12.00 Lunch

13.00–18.00 (med pauser)
• Genomgång av brottsmisstanken och vilka straffprocessuella tvångsmedel som kan ha använts; HAK, HÖK, HRA, HDA och HKÖ samt AKÖ och yttre spaning samt hur klienten ska förhålla sig till detta.
• Hur får du information om vilka tvångsmedel som har använts?
• Vilka tvångsmedel kan åklagaren använda efter anhållandet?
• Hur förbereder du klienten på en längre häktningsperiod. Hur länge kommer klienten att sitta häktad? Transportsträcka till rättegång?
• Hur ska klienten förhålla sig till förhören?
• Vilken är polisens/tullens strategi mot tystnaden?
• När börjar arbetet med att planera för huvudförhandling? Vad kan du göra?
• Hur ofta ska du påkalla omhäktningsförhandling?
• Hur ser domaren på sannolika skäl och häktningsgrunderna allt eftersom tiden går? Vilken egentlig prövning sker?
• Kort om narkotikaklassning.
• Rollerna – eget brott eller medhjälp.
• Försök – i ljuset av HD:s avgörande om försök till vapenbrott.
• Brottsenheter.
• Gärningen i förhållande till rättskraften.

19.00 Gemensam kursmiddag på kurshotellet.

Dag 2

09.00–10.30
• Delgivning av förundersökningen.
• Hur angriper du åklagarens arbetsmaterial?
• Vad ska du leta efter?
• Genomgång av överskottsmaterial – ett måste!
• Brukaranalys – hur angriper du den och hur värderas den av domstolen?
• RB 23:18, 23:19 och 38:8 – nyckelöppnare till åklagarens dolda rum.

10.30 Kaffepaus

10.50–12.00
• Rättsintyg – vad står det egentligen?
• Vi arbetar med praktiskt material

12.00–13.00 Lunch

14.00–15.00
• Egna utredningar – egna förberedelser.
• Kriminalteknik och rättsmedicin. Vad ska du kunna och när måste du anlita hjälp?

15.00 Kaffepaus

15.30 ”Gemensamt och i samråd eller samförstånd” – bevislättnadsregel som kommer med ett pris. Se till att åklagaren får betala dyrt!

17.30–18.00 Pläderingen – vad vill domaren höra?

19.00 Middag: ingår inte i kursavgiften men valmöjlighet finns att äta gemensam middag på hotellet.

Dag 3

09.00
• Huvudförhandlingen i tingsrätten – processföring, taktik och teknik. Hur presenterar jag min klients position på mest effektiva sätt?

10.00 Kaffepaus

10.15–11.30
• Hovrättsprocessen – less is more!

Ca 11.45 Mingellunch. Möjlighet till take-away, t.ex. för den som reser.

Målgrupp

Kursen vänder sig till advokater som gått Advokatsamfundets Brottmålskurs 1 och 2 samt till den som arbetar i huvudsak med brottmål eller som har arbetat med brottmål som en del av sin verksamhet under längre tid.

Kursledare

Johan Eriksson är försvarsadvokat vid Försvarsadvokaterna, Stockholm, med omfattande erfarenhet av rättegångar rörande grov brottslighet. Han är hedersdoktor vid Stockholms universitet och sitter i Advokatsamfundets huvudstyrelse. Johan Eriksson är vidare författare till böckerna Handbok för försvarare och I rättvisans tjänst, och har under lång tid ägnat sig åt utbildning av advokater och jurister. Johan har för nionde gången röstats fram som "Advokaternas advokat" – den advokat som andra advokater helst skulle anlita.

Lars Kruse är försvarsadvokat vid Advokatbyrån Kruse & Co, Helsingborg, med omfattande erfarenhet av brottmålsprocessen. Han är ledamot i Advokatsamfundets disciplinnämnd och utbildar regelbundet advokater och jurister. Lars har därtill röstats fram på andra plats som "Advokaternas advokat" – den advokat som andra advokater helst skulle anlita.

Therese Linderoth är hovrättsråd vid Svea hovrätt. Hon har omfattande och bred erfarenhet av straffprocessrätt, och har hanterat framförallt grova brott som både rådman och åklagare innan hon blev hovrättsråd. Therese utbildar advokater och blivande domare och har även arbetat med metod- och rättsutveckling för Åklagarmyndigheten.

Kursavgift

Vänligen notera:

På kurstillfället 14-16 mars ingår logi samt middag båda kvällarna, fika, luncher samt kursdokumentation.
Kursavgiften med logi är 23 900 kr exkl. moms.

På kurstillfället 23-25 maj bokas logi samt middag dag 2 på egen hand för att ge valfrihet. Kontakta Advokatakademiens utbildningsavdelning för mer information och hjälp med hotellbokning: kursinfo@advokatsamfundet.se

Kursavgiften utan logi är 21 900 kronor exklusive moms. I avgiften ingår kursdokumentation, fika, luncher, samt middag dag 1.

Anmälan och avanmälan

Advokater och biträdande jurister kan efter inloggning boka sig via webben, övriga hänvisas till utbildningsavdelningen, kursinfo@advokatsamfundet.se

AVANMÄLAN
Avanmälan skall ske via e-post ställd till utbildningsavdelningen. Vid avanmälan senare än 30 dagar före kursstart, återbetalas ingen del av kursavgiften. Vid avanmälan orsakad av sjukdom och mot uppvisande av läkarintyg, debiteras en avbokningskostnad. Se allmänna villkor för kostnader och mer information. Den som avanmäler sig har rätt att i samband med avanmälan sätta annan behörig deltagare i sitt ställe.

Kontaktuppgifter till utbildningsavdelningen finns längst ned på sidan.

Kursplats

Se plats för restpektive kurstillfälle.

Övrig information

Vid kursanmälan skickas automatiskt en bokningsbekräftelse per e-post. Cirka tre veckor före kursdatum skickas komplett kursbekräftelse per e-post.

Faktura skickas cirka fyra veckor innan kursstart.

Kursintyg delas ut efter avslutad kurs.

Arrangör

Advokatakademien / Utbildningsavdelningen
Sveriges advokatsamfund
Laboratoriegatan 4
115 27 Stockholm


Tel: 08-459 03 00
E-post: kursinfo@advokatsamfundet.se